Въпреки че контролът на таксиметровите автомобили с София се затяга в последните години, все още има нелегални таксита, които често имат значително по-високи тарифи. Има и легални таксита, които външно нарочно наподобяват колите на по-големите таксиметрови компании с цел заблуда. Някои от тях са с нормални тарифи, докато други взимат няколко пъти по-скъпо и разчитат на чужденци или българи, идващи за пръв път в столицата. Ето няколко съвета как да намалите шанса да попаднете на недобросъвестен таксиметров водач.

– Преди да се качите на такси, винаги гледайте тарифите. Те трябва да са на видно място на задните странични прозорци. От Аерогара София до центъра, например, не би трябвало да излезе повече от 15 лева.

– Таксиметровият водач е длъжен да пусне отчитащия апарат когато се качите в таксито и да ви издаде касова бележка в края на пътуването, в която можете да видите изминатите километри, минутите престой и сумата за плащане за тези услуги. Поискайте от него да пусне апарата ако забележите, че не го е направил.

– Ако пристигате в София с автобус, влак или самолет, не приемайте предложения за таксиметров превоз от случайни хора. Придвижете се до най-близката такси стоянка. Ако сте на Централна гара, например, можете да вървите около 100 метра до Централна автогара, откъдето можете да хванете ОК Супертранс такси.

– Не се качвайте в кола без отличителни знаци на таксиметров автомобил. Не се доверявайте на водачи, които твърдят, че има фиксирана сума за превоз между две места.

Максималната цена за превоз в София е 1,30 лв/км през деня и 1,60 лв/км през нощта.

ОК Супертранс е единствената фирма, която работи с Аерогара София и Централна Автогара София, затова най-често нейния знак и телефон са предмет на имитация.