Фалшиви таксита

Въпреки че контролът на таксиметровите автомобили с София се затяга в последните години, все още има нелегални таксита, които често имат значително по-високи тарифи. Има и легални таксита, които външно нарочно наподобяват колите на по-големите таксиметрови компании с цел заблуда. Някои от тях са с нормални тарифи, докато други взимат няколко пъти по-скъпо и разчитат на чужденци или българи, идващи за пръв път в столицата. Ето няколко съвета как да намалите шанса да попаднете на недобросъвестен таксиметров водач.

– Преди да се качите на такси, винаги гледайте тарифите. Те трябва да са на видно място на задните странични прозорци.

– Таксиметровият водач е длъжен да пусне отчитащия апарат когато се качите в таксито и да ви издаде касова бележка в края на пътуването, в която можете да видите изминатите километри, минутите престой и сумата за плащане за тези услуги. Поискайте от него да пусне апарата ако забележите, че не го е направил.

– Ако пристигате в София с автобус, влак или самолет, не приемайте предложения за таксиметров превоз от случайни хора. Придвижете се до най-близката такси стоянка. Ако сте на летище София, например, можете да хванете Йелоу такси, тъй като те работят с летището.

– Не се качвайте в кола без отличителни знаци на таксиметров автомобил. Не се доверявайте на водачи, които твърдят, че има фиксирана сума за превоз между две места.

На основание чл. 24а, ал. 11 и ал. 12 от Закона за автомобилните превози с Решение № 804 от 25.11.2021 г. на Столичния общински съвет са определени следните минимални и максимални цени за таксиметров превоз (в сила от 01.01.2022 г.):

Минимални цени за таксиметров превоз (в сила от 01.01.2022 г.):

  • дневна тарифа – 1,05 лв./км;
  • нощна тарифа – 1,21 лв./км.

Максимални цени за таксиметров превоз (в сила от 01.01.2022 г.):

  • дневна тарифа – 1,78 лв./км;
  • нощна тарифа – 2,19 лв./км.